Medina Azahara, Cordoba, Spanien

Velkommen til Winnies historietime – i dag om Medina Azahara ruinen udenfor Cordoba, Spanien. 

Bemærk venligst, at alt nedenfor er min egen fortolkning – dog baseret på fakta 😉.

Oh, at være hersker

Mens Harald Blåtand havde travlt med at gøre Danerne kristne, og hans undersåtter voldtog kvinder på den anden side af det store vand, besluttede Abd ar-Rahman, at det fandme var træls, han ikke var kalif  – så det udnævnte han sige selv som. Hans familie havde engang været kaliffer men havde mistet magten. Nu var de igen ved magten, men eftersom ingen af de andre fjolser tog titlen som kalif, ja, så gjorde Abd ar-Rahman. Nu er der jo ikke meget fis ved bare at rende rundt og kalde sig kalif, hvis ingen rigtig opdager det. Abd (for nemheds skyld) besluttede sig derfor – i det herrens år 936 – for at bygge sin egen by ca 6 km udenfor Cordoba (som altså allerede VAR en by…). 

Hvis man sådan skal være RIGTIG kalif, er det ikke nok med en beskeden lille by. Der skal søjler, ornamenter, haver og hele pivtøjet til. Og det var der! Her sad Abd så og modtog gæster og var en rigtig kalif. 

Fast forward til 1911, hvor man begyndte at grave ruinerne af Abds by ud. Foreløbig er 1/10 gravet ud – og de ruiner besøgte jeg igår. 

Ruiner i varmen?

Og hvorfor, spørger du nu, er det overhovedet fedt at gå rundt i 37 graders varme og glo på sten, som er mere end 1000 år gamle. Jamen, siger jeg så. Det er jo NETOP derfor. Tænk engang, for mere end 1000 år siden, gik der folk rundt her, bare fordi en mand så gerne ville være kalif, at han satte hundredvis af mennesker i gang med at grave og bygge og dekorere. De byggede stalde, værelser, badeværelse, sindrige akvædukter, en moské, der, som den første i Andalusien, faktisk vendte mod Mekka, anlagde haver og veje og formede søjler og buer. De skaffede silke, mamor, flydende kviksølv (som reflekterede lyset så flot 🙈🤦‍♀️) og var konkubiner. Intet af det sikkert ikke helt frivilligt…. 

Det varede 70 år – 70 år for alt det! – så var byen rendt over ende og kaliffen ikke mere kalif. Så kom der en anden, der ville være kalif. Og han ville OGSÅ have sin egen by. 

Og så siger de, at vi ikke lærer af historien? 

Enhver ved da, at flydende kviksølv er no-go!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *